Уебът става все по-мощен, гледан от все повече очи, ето защо за бизнеса е важно да предава ясно своето уникално послание. Най-лесният начин за разпознаване на компанията е да може тя бъде различавана от останалите чрез нейното лого. По-долу ще разгледаме 10 от най-често допусканите грешки при дизайна на логата, които трябва да избягвате, ако искате да създадете успешно и професионално изпипано лого.

1. Дизайнът е правен от аматьор

designed by an amateur

Избягвайте уебсайтове, които ви предлагат нелепо евтини пакети за лога. Получавате точно толкова, за колкото сте си платили.

Един професионален бизнес трябва да изглежда професионално. Новите собственици на бизнеса обичайно инвестират много време и пари в изграждане на материална база и оборудване, но често пъти не правят съответната инвестиция и за логото си. Ето и най-често срещаните причини много от логата да изглеждат аматьорски:

 • Собственикът на бизнеса е искал да спести пари, като си е направил дизайна на логото сам набързо.
 • Приятел или близък, който твърди, че знае малко графичен дизайн, прави логото като услуга.
 • Плаща се на грешните хора. (Местните печатници вероятно не са толкова вещи в правенето на лога.)
 • Бизнесът е аутсорснал работата по логото чрез няколко конкурентни уебсайта за дизайн, за които работят предимно дизайнери аматьори.
 • Задачата е била оставена за изпълнение на онлайн компания, която предлага наистина евтини лога.

Всяко едно от гореизброените може да доведе до пагубни последици. Ако логото ви изглежда аматьорско, така ще изглежда и бизнесът ви. А един бизнес трябва да знае накъде да се насочи, ако иска ново лого. David Airey ни предлага чудесен преглед по темата как да изберете правилния дизайнер за вашето лого, който да отговаря на вашите изисквания.

Ето и някои от предимствата при наемането на утвърден и професионален дизайнер на лога:

 • Логото ви ще бъде уникално и запомнящо се.
 • Няма да си създадете проблеми при възпроизвеждането му.
 • Логото ви ще има по-дълъг живот и няма да се налага да му се прави редизайн след някоя и друга година.
 • Логото ви ще изглежда професионално.

2. Стъпва се върху трендовете 

Logo Design Relies On Trends

Фокусирането върху определени трендове е все едно да поставите дата на производство върху логото си.

Трендовете (дали ще са вълнички, отблясъци или релефи) идват и си отиват и в крайна сметка се превръщат в клишета. Едно добре проектирано лого трябва да е извън времето, а това може да се постигне, като се игнорират най-новите дизайнерски трикове и ефекти. Най-голямото клише при дизайна на логата е страховитата „корпоративна вълна“, която е крайната мярка за безопасност. Като дизайнер на лога, работата ви е да създадете уникална идентичност на своя клиент, така че пълното игнориране на трендовете в дизайна на логата е най-доброто за целта. Logolounge имат своя сайт чудесна секция, която всяка година се обновява с текущите трендове в дизайна на логата. Да сте наясно като дизайнер с последните лудости е важно, главно за да ги избягвате на всяка цена.

3. Ползване на растерни изображения 

Raster Images Used in Logo

Пример за това как растерните графики могат да ограничат възпроизвеждането на логото.

Стандартната практика при разработването на лого е да се ползва софтуер за векторна графика, като например Adobe Illustrator или Corel Draw. Векторната графика е изградена от точки, изчислени с математическа прецизност, които подсигуряват визуална консистентност на логото при най-различни размери. Другият вариант, разбира се, е да се ползва софтуер за растерна графика, като например Adobe Photoshop. Растерната графика – или т.нар. bitmap изображения – е изградена от пиксели.

Ползването на растерни изображения за логата не е препоръчително, тъй като може да създаде проблеми при възпроизвеждането на логото. С Photoshop могат да се създават и много големи лога, но все пак никога не знаете със сигурност колко голям ще бъде размерът, в който ще ви се наложи да възпроизведете логото си в някакъв момент. Ако го увеличите достатъчно много при една растерна графика, ще започнат да се виждат пикселите, което ще го направи неизползваемо. Запазването на визуалната консистентност, чрез подсигуряване на това логото да изглежда по еднакъв начин във всякакви размери, е от съществено значение.

Основните предимства на векторната графика при дизайна на логата са:

 • Логото може да се скалира до всякакъв размер, без да се загуби качеството му.
 • По-нататъшното преработване на логото е много по-лесно.
 • Може да се адаптира към други медии много по-лесно, отколкото едно растерно изображение.

4. Наличие на стоково изображение в логото 

Stock Art Logo Risk

Ползването на стокови векторни графики в логото поставя клиента ви в риск.

Тази грешка често пъти се допуска от собствениците на бизнес, които сами си правят логото или пък го правят за тях дизайнери аматьори, които не са запознати със закона за авторското право. Свалянето на стокови векторни изображения от сайтове като VectorStock не е престъпление, но има вероятност да ви създаде проблеми, ако включите векторите в своето лого.

Едно лого трябва да е уникално и оригинално, и лицензът за него трябва да е предоставен изключително и само на вашия клиент: ползването на стокови творения нарушава и двете правила. Ако вземете стоково векторно изображение, има голяма вероятност то да се ползва и от някой друг някъде по света, и по този начин вашето не е уникално. Доста лесно можете да откриете стоковите вектори в логата, понеже те обикновено са с познати форми, като например глобуси или силуети.

5. Правите логото по-скоро за вас, отколкото за клиента 

Designing For Yourself Rather Than The Client

Никога не налагайте личността си в работата за вашия клиент.

Този грях при създаването на едно лого често пъти се забелязва от километри; причината обикновено е грамадното его на дизайнера. Намерили сте някакъв нов як шрифт и нямате търпение да го пробвате в някой дизайн, и… по-добре недейте. Запитайте се, този шрифт наистина ли е подходящ за бизнеса, за който правите дизайна? Например, един шрифт със страхотна съвременна типография, в която направо се влюбвате, вероятно не е подходящ за сериозен бизнес като този на една адвокатска кантора.

Някои дизайнери правят също и грешката да включват „запазени марки“ в своите творби. Да, трябва да се гордеете с работата си, но налагането на вашата личност върху едно лого е грешка. Дръжте вниманието си върху изискванията на клиента, придържайте се към заданието.

6. Прекалено сложно

Overly Complex Design

Дизайните с прекалено много детайли в тях не се скалират добре, когато се отпечатват или гледат в по-малки размери.

Каква по-добра аналогия за миниатюрните изображения (thumbnails) от тази с пръстовите отпечатъци? Ще забележите сложността на своя пръстов отпечатък само ако се вгледате в него наистина отблизо. Но веднага щом се отдалечите, детайлите се губят. Същото важи и за силно детайлизираните лога.

Когато бъде отпечатан в по-малък размер, един сложен дизайн ще загуби детайлите си и в някои случаи ще изглежда зацапан или, още по-зле, като че е допусната някаква грешка там. Колкото повече детайли има едно лого, толкова повече информация трябва да обработи зрителят. Логото трябва да бъде запомнящо се, и един от най-добрите начини да го направите такова е като го запазите просто. Вижте корпоратичните идентичности на Nike, McDonald’s и Apple. Всяка от тези компании си има много проста иконка, която лесно може да се възпроизведе във всякакви размери.

7. Разчита на цвета, за постигане на ефект 

Logo Relies On Color For Its Effect

Без цвят, страхотният ви дизайн може да загуби своята идентичност.

Това е много често срещана грешка. Някои дизайнери нямат търпение да добавят и цвят към дизайна, а някои изцяло разчитат на цвета. Изборът на цвят трябва да е последното решение, което вземате, затова най-добре започнете работата си в черно и бяло.

Всеки собственик на бизнес, в един или друг момент, ще трябва да представи логото си само в един цвят, затова дизайнерът трябва да тества предварително, за да види дали това няма да засегне идентичността на логото. Ако ползвате цвета, за да разграничите определени елементи в дизайна, тогава логото ще изглежда напълно различно, ако е само в един цвят.

8. Слаб избор на шрифт 

Poor Choice Of Font

Избраният шрифт може да създаде или разруши логото.

Стигне ли се до завършване на логото, изборът на правилния шрифт е най-важното решение, което един дизайнер прави. Много често логото се проваля, поради слаб избор на шрифта (примерът ни по-горе показва небезизвестния Comic Sans).

Откриването на перфектния шрифт за вашия дизайн е свързано изцяло с това шрифтът да отговаря на стила на иконката с логото. Но това може да се окаже сложно за изпълнение. Ако двете са твърде сходни, шрифтът и иконката ще започнат да се борят за внимание; ако са пълни противоположности, зрителят няма да знае къде да се фокусира. Ключът е в намирането на точния баланс, който е нещо по средата. Всеки шрифт (typeface) си има индивидуалност. Ако шрифтът, който сте избрали, не отразява характеристиките на иконката, цялото послание на бранда ще се провали.

Лошите шрифтове често пъти се избират просто защото на това решение не се гледа достатъчно сериозно. Някои дизайнери просто мятат някакъв шрифт като добавка. Професионалните леярни за шрифтове, като MyFonts и FontFont, предлагат много по-добри възможности за избор на шрифт, отколкото свръхизползваните сайтове, предлагащи безплатно сваляне на шрифтове.

9. Твърде много шрифтове в логото

Logo Has Too Many Fonts

Логото стои добре с максимум два шрифта.

Ползването на твърде много шрифтове е все едно да покажете на някого цял фотоалбум наведнъж. Всеки шрифт е различен и на зрителя му трябва време, за да го разпознае. Ако видите твърде много наведнъж, това ще причини объркване.

Ползването на максимум два шрифта с различна дебелина е стандартната практика. Ограничаването на броя шрифтове до този страшно подобрява четивността на логото, както и разпознаваемостта на бранда.

10. Копиране на някой друг 

Тази е най-голямата грешка при създаването на лого изобщо и, за съжаление, става все по-често срещана. Както вече споменахме, целта на логото е да представи един бизнес. Ако изглежда по същия начин като логото на някой друг, се проваля в тази своя цел. Копирането на другите не прави услуга на никого, нито на клиента, нито на дизайнера. 

Източник:

Comments are closed.

Post Navigation

 
Read previous post:
featured-perfectionists
Стават ли перфекционистите добри уеб дизайнери?

Концентрацията, страстта и педантичната точност са сред чудесните отличителни белези на креативността, но не трябва ли да разпознаваме, кога е...

Close