They say that people begin to become great when they determine their major definite purpose for No#1 Goal and work on it every day! It’s a secret of great success in life.

Brian Tracy

Втора седмица на януари. Логично, всеки е помислил какво иска от новата година. Сигурно си е намислил някакви неща още през декември, а може би и по-рано. Уменията за планиране на всеки са различни. Ето повод да обърнем малко внимание на някои неща, които могат да помогнат. Като например 2-минутното видео на Brian Tracy по въпроса за мотивацията: If You Could Achieve One Goal in 24 Hours

Задача 

Вземете си лист или на каквото ви е приятно да пишете и нахвърляйте 10 цели за следващите 12 месеца. Отбележете си и днешната дата.

1. Избиране на най-важната цел 

Представете си, че имате възможност да изпълните само една от вашите 10 цели, при това в рамките на 24 часа. Задайте си въпроса, коя е целта, която би имала най-голямо позитивно въздействие върху живота ви? Поставете си краен срок за изпълнението й.

2. Съставяне на план 

Направете списък с всичко, което можете да свършите, за да постигнете избраната цел и започнете да работите по този списък.

Goals list

3. Всекидневната работа 

Същественото тук е да правите по нещо всеки ден!

“Всеки ден правете по нещо, което ви приближава с още една крачка към основната ви цел. Това ще промени живота ви по начин, който дори не можете да си представите!”

Кратко и ясно. Но не съвсем просто…

Какво ни е нужно, за да успеем? 

Ако и вие, като мен, не сте олимпийци в следването на поставените цели, сладката задача на световноизвестния треньор по личностно и бизнес развитие, който цитирахме по-горе, няма да ви се стори съвсем лесна. :)

Което, разбира се, прави нещата само по-интересни.

Goals for every day

1.

Преди всичко трябва да е ясно какво и защо правим. Да я има тази осъзнатост – защо онова, което избираме да правим, е наистина важно за нас. С какво ни променя и как ни развива. Дали ни променя по хубав начин, или просто ни прави годни за нещо. Дали развива положителното в нас, или подкрепя лоши навици. Темата за това кое е добро и кое не е тема на ценностите, до голяма степен. Тях всеки сам си ги избира. Но рядко можем да живеем, без да се съобразяваме с ценностите и на другите.

2.

Второто е да се свържеш с решенията си. Много хора го умеят. Но и много не могат. Решавам нещо, но после някак не ми е толкова важно да го правя… Ако можехме винаги да сме на 100% последователни в действията си, нямаше да има нужда някой да ни мотивира специално, нали така?

Има си причини човек да иска да прави едно, а да не иска да прави друго. Когато не правиш нещо от нежелание (а не от неможене), добре е да знаеш защо не го искаш. Понякога приоритетите в човешкия живот се менят. Реагираме подсъзнателно на това, вземаме ирационални решения. Когато случаят е такъв, няма да е достатъчно да си биеш два шамара за освестяване. Просто ще трябва да разбереш какъв е всъщност проблемът в подсъзнанието ти.

3.

Да приемеш липсата на сигурност за изхода. Човек обикновено не е сигурен как ще завърши всичко. Понеже не може да гарантира докъде ще стигне в онова, с което се захваща. И това понякога разколебава. Така се изправяме пред факта, че поне за малко ще сме в неизвестност. Ако имахме готови решения за всичко, нямаше да имаме стремежи. Сигурно на някой ще му се хареса да си живее като Гарфийлд. Обаче това едва ли води до нещо конструктивно (извън солидната телесна конструкция, разбира се). :)

4.

Време за доверие към себе си. Това е важно условие, за да има реален резултат. Защо „реален“? Защото можем да се самозалъгваме, че постигаме цели и дори външно да изглежда така, но всъщност да не е, понеже не сме изпълнили собствените си критерии. Понеже не вярваме на собствените си решения. И на преценките си.

Доверието означава също да не се тревожиш повече от нужното, че грешки ще се случват – с голяма вероятност. Ама разбира се, ако бяхме перфектни, сега щяхме да сме с Ангелите някъде. Или на друго някое прекрасно място. :)

Доверието значи и да не се парализираш, когато не успяваш да се справиш с всичко веднага. От притеснение човек се демотивира. Губи целта, губи и посоката. Елементарна психология.

Когато имаш доверие на себе си, че въпреки трудностите, ще стоиш зад решенията си, няма да губиш така лесно целта си.

5.

Да имаш честност към себе си. Понякога човек се самозалъгва, че постигането на някоя цел ще му донесе радост. Или просто си мечтае за някоя и друга благинка. Невинаги обаче това, към което сме тръгнали, ни съответства. Затова е важно, когато избираш, да се вслушваш в себе си. Дали ти носи удовлетворение идеята, която си записал на листа? Радва ли те, или те изнервя умората, в която ще изпаднеш, докато се бориш да я осъществиш? Готов ли си да стане част от лицето ти, от биографията ти? Готов ли си да положиш върху нея част от бъдещето си?

Мисля си, че простото нахвърляне на цели е безсмислено. Без нужната настройка на духа, резултатът би бил със съмнителна стойност. А все пак годината зависи от това какво решаваме в днешния ден.

Да се захващаме с [пре]настройките и да си пожелаем една истински успешна година! Лош опит няма, но нека бъде също и желан, а не капан за слабо мотивирани зайци. :)

Comments are closed.

Post Navigation